Creatief lezen - lezen met een doel

Intrinsieke motivatie is de meest gunstige vorm van motivatie: kinderen lezen vaker en beter als ze lezen een leuke, interessante of uitdagende activiteit vinden.
Leesmotivatie en leesvaardigheid beïnvloeden elkaar wederzijds. Kinderen die moeite hebben met lezen, en daarmee het risico lopen op onderwijsachterstanden, plukken in het bijzonder de vruchten van motiverend leesonderwijs.

Leesmotivatie en leesvaardigheid gaan hand in hand. Gemotiveerde lezers zijn fervente lezers; zij steken veel tijd en moeite in lezen en blijven doorzetten, ook als ze tijdens het lezen tegen moeilijkheden aanlopen.
Gemotiveerde lezers zijn daardoor ook betere lezers: ze creëren meer gelegenheid om hun leesvaardigheid te oefenen.
Het bevorderen van leesmotivatie is dan ook een kernelement van effectief onderwijs in begrijpend lezen.

Functionaliteit is ook een van de sleutels voor een effectieve leesdidactiek: functionele opdrachten geven een doel aan het lezen, vergroten de leesmotivatie en bevorderen de actieve integratie van de voorkennis met de nieuwe informatie uit de tekst.
E
en functionele leesopdracht betekent dat het kind iets moet doen met de tekst: het lezen van de tekst zorgt ervoor dat hij zijn doel kan bereiken.
Dit leesdoel kan
talig zijn, bijvoorbeeld een tekst lezen bij de voorbereiding van een spreekopdracht om meer te weten te komen over dinosaurussen, maar even goed niet-talig, bijvoorbeeld de instructies van een computergame lezen om daarna het spel te kunnen spelen. Een tekst lezen is dan een middel om dat doel te bereiken.

Voor kinderen (en jongeren) zijn functionele leesopdrachten heel motiverend.
Ze zetten aan om iets te verwezenlijken en daar heb je de inhoud van de tekst voor nodig.
Het lezen van die tekst, het inzetten van leesstrategieën en het begrijpen van die tekst wordt daardoor iets positiefs, wat kinderen stimuleert om met de tekst aan de slag te gaan.


Een
functionele leesopdracht kan als doel hebben dat de lezer effectief iets met de tekst gaat doen, zoals een recept volgen, kleding ontwerpen voor een hoofdpersoon in het boek/ de tekst, een uitvinding bedenken a.h.v. een informatief boek.
Een andere invulling is dat de lezer graag meer wil
weten over een bepaald onderwerp en in de tekst op zoek gaat naar het antwoord.
Het is dus belangrijk dat kinderen weten waarom ze een tekst willen lezen en wat ze daarmee willen bereiken.
Het doel van het lezen duidelijk maken door een leesopdracht is daarom een belangrijk
onderdeel van het leesproces.

 

Leesopdrachtkaarten 📔😀
Deze kaarten zijn niet alleen in te zetten om leesplezier en leesbeleving te verhogen, maar zijn zeer zeker ook een doel om in te zetten  bij een boek/ tekst te lezen, zodat het kind vanuit dit leesdoel de tekst beter leert te begrijpen.

Opmerking: voor sommige opdrachtkaarten wordt wat meer gevraagd dan voor andere opdrachtkaarten.
Dit heeft te maken met het feit dat ook de extra werkbladen, behorende bij een opdrachtkaart, zelf bedacht en ontworpen zijn.
Je ontvangt bij de wat duurdere opdrachtkaart dan ook alle bijbehorende werkbladen 😊

Leesopdrachtkaart Vrije Keus Lezen Pdf
PDF – 200,0 KB 154 downloads
Leesopdrachtkaart Vragen Bij Boek Of Tekst Pdf
PDF – 3,8 MB 125 downloads
Leesopdrachtkaart Samen Lezen Met Juf Of Meneer Pdf
PDF – 185,7 KB 96 downloads