Boekentip - Ik heb het zo druk! 😯

Dit boek gaat over Evi die het niet een beetje druk heeft, maar superdruk!Evi heeft haar handen vol aan school, huiswerk, vrienden, familie, hobby’s, sport en haar huisdier. Ze heeft stress, omdat ze eigenlijk overal net te weinig tijd voor heeft.Als ze het gevoel heeft dat ze gaat ontploffen, vraagt ze hulp aan haar moeder.Een boek dat gaat over stress bij kinderen. Wat is stress? Hoe kan een kind weer tot zichzelf komen?De tips uit het boek zijn verzameld in een checklist. Deze checklist is een praktische toevoeging voor ouders en leerkrachten.

Lees meer »

Terra Ultima - de ontdekking van een nieuw continent

Zelf heb ik het boek al een aantal jaar. Eigenlijk vrijwel direct nadat het uitgekomen was. Ik ben er nog steeds zogezegd ‘verliefd’ op.“Hoe kun je nu ‘verliefd’ zijn op een boek?”, hoor ik je denken. Letterlijk kan dit natuurlijk ook niet, maar je kunt wel zo ontzettend onder de indruk zijn van een boek, of het gewoon heel erg mooi vinden, of
.Op het moment dat ik dit boek in handen kreeg, was ik in ieder geval sterk onder de indruk. Tijdens het lezen waande ik mezelf op weg naar een onbekend continent. Bij het bekijken van de schitterende tekeningen, waande ik me niet alleen op een onbekend continent, maar ontmoette ik de verschillende dieren ook echt. Sommige daarvan had ik liever niet ontmoet;ze leken zo onschuldig, maar waren toch agressiever dan gedacht😀Larie natuurlijk, maar Ă©Ă©n ding is zeker; het is een boek waarbij je fantasie wordt geprikkeld.  Het is dan ook een fabelachtig lees- en kijkboek voor zowel volwassenen als kinderen van alle leeftijden.Terra Ultima begeeft zich op de grens tussen fictie en werkelijkheid. Het verhaal is zo opgebouwd dat het authentiek lijkt: een dagboek dat is bijgehouden tijdens de expedities, krantenartikelen, toegangskaarten, landkaarten en een biograaf die het verhaal schrijft. De lezer wordt door deze bewijzen de wereld van Terra Ultima ingetrokken. De vraag is echter of het EEN wereld is of DE wereld. Oftewel, is er sprake van fictie of life writing? Bij life writing gaat het er dan vooral om de authenticiteit aan te tonen van een verhaal. Bij fictie gaat het om de mate van suspension of disbelief, oftewel, slaagt de auteur erin om de lezer zo mee te nemen in het verhaal dat hij/zij het gelooft.

Lees meer »

Feedback is fantastisch

Na iedere vakantie, zomer-/kerstvakantie; Gouden en Zilveren weken) is het prettig om aandacht te besteden aan de groepsvorming. Leren om (weer) aandacht te hebben voor elkaar, te luisteren naar elkaar, de onderlinge band met elkaar versterken.  De Zilveren Weken, zo wordt deze periode ook wel genoemd.

Lees meer »

Boek 'Ken je leerling' - gratis download

🎈Boek als pdf - 'ken je leerling' - lange tijd geleden werd dit boek op Fb geplaatst om te downloaden. Vandaar deze download😊SamenvattingLesgeven is meer dan louter lesstof uitdragen. Het vraagt om voortdurend een vinger aan de pols houden: Komt de stof over en maakt elke leerling zich die eigen? En wat hebben ze nodig om verder te groeien? Leraren blijken dat soms moeilijk te vinden. Ze zien en signaleren veel, maar hebben behoefte aan een kader om ook gericht te handelen. De meeste methodetoetsen of leerlingvolgsystemen bieden daarvoor te weinig handvatten. Leerlingen in beeld krijgen is geen administratieve klus, het vraagt om gericht informatie verzamelen, duiden, en vervolgens zo handelen dat het leerlingen verder helpt. Het vraagt ook om inzicht in (concepten over) toetsing en de plek daarvan in onderwijs. Dit boek ondersteunt leraren en schoolleiders om observaties, data en toetsen gericht in te zetten en daarmee het leerproces en de kansen van alle leerlingen te bevorderen. Onderzoekers Judith Gulikers, Desiree Joosten-ten Brinke en Kim Schildkamp selecteerden twintig kernpublicaties uit de (inter-)nationale literatuur over het thema toetsen en beoordelen. Onderwijsjournalist Bea Ros van Didactief beschrijft deze in toegankelijke taal voor leraren in het basisonderwijs. Daarbij ligt de focus op inzichten die het dagelijks handelen van leraren kunnen ondersteunen. Aan bod komen onder meer verschillende vormen van observeren en toetsen (formatief, summatief, portfolio’s, rubrics, peer-feedback). Daarnaast tonen vijftien basisscholen hoe zij de theorie vertalen naar de praktijk van het klaslokaal. Praktische tips en verder leestips met handige QR-codes maken het boek compleet.

Lees meer »

Breinkrachten - werken aan executieve functies

Huiswerk maken, leren voor een toets, iedere week trainen voor voetbal of naar een sportclub, lid zijn van scouting en oh ja, overdag op school wordt er van een kind ook veel gevraagd Ă©n komt er veel info op hem en/of haar af.Een kind kan zich hier heel druk door voelen, gestrest a.h.w.Gelukkig staat een kind hierin niet alleen en zijn er meerdere kinderen die hier toch best wel last van (kunnen) ervaren.Een schrale troost zul je denken. Zeker als het kind gestrest of gefrustreerd thuiskomt of ‘s morgens op school. En dan begint de dag nog maar net. Aan het kind zie je vrijwel meteen dat er iets scheelt. Vraag wat er is. Geef aan dat je wilt helpen om de zorgen bij het kind weg te nemen of om samen naar een oplossing te zoeken. Fijn als je een kind kunt helpen om te oefenen met de verschillende breinkrachten.Het boek ‘Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon’ geeft je herkenbare, verschillende verhalen om voor te lezen.In ieder verhaal staat een Breinkracht (executieve functie) centraal. De Breinhelden Effi en Furon belanden in herkenbare situaties waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben.Een kind helpen middels Breinkrachten (executieve functies) zorgt ervoor dat een kind leert o.a. hoe hij/zij een taak uit kan voeren en hoe je kunt doorzetten als het moeilijk wordt.Deze leuke en zeer herkenbare verhalen vormen een herkenbaar uitgangspunt om met kinderen over een Breinkracht te praten; wat is het en wanneer zet je deze kracht in? Aan het eind van het boek worden alle Breinkrachten kort toegelicht. Ook staan er enkele vragen bij die je als voorlezer aan kinderen kunt stellen. Zeer zeker een aanrader voor zowel op school, in je praktijk en/of thuisđŸ‘đŸ»Op de site van BazaltGroep vind je meer informatie en de mogelijkheid om het boek te bestellen

Lees meer »

Het meisje dat doet wat ze niet durft

Boekentip: Het meisje dat doet wat ze niet durft. Een schitterend boek! Een motiverend verhaal over doorzettingsvermogen en het overwinnen van je angst. Echt een aanrader! Uit dezelfde ‘serie’ als ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’.

Lees meer »