Tijd voor een goed gesprek
Kun je de baas over iemand zijn? Moet je altijd eerlijk zijn? Kunnen dieren denken? Kunnen planten voelen? Is het mogelijk om alles te weten? Als je iets zeker weet, is het dan ook waar?
Deze en nog veel meer vragen komen voorbij bij deze Praatprikkels.; 50 filosofische vragen voor kinderen.
Filosoferen vind ik persoonlijk erg leuk om te doen. Het is vooral het vrije en het creatief denken wat me in filosoferen zo aantrekt. Geen standaardvragen, maar dieper liggende vragen die me uitdagen om op zoek te gaan naar een antwoord (wat er soms niet is)
En niet alleen bij mij, ook bij de kinderen in de klas werken deze filosofische vragen zo.
Het mooie wat ik dan in de klas zie gebeuren, is dat kinderen elkaar toch gaan proberen te overtuigen. Daar is duidelijk van te voren over gesproken, het is uitgelegd, en toch gebeurt het. Of, als een kind zich ‘klem’ voelt gezet: ”Nou, de juf heeft gezegd dat er bij dit soort vragen geen foute antwoorden bestaan, dus dat van mij kan ook.”
Dus ja, filosoferen moet kinderen geleerd worden. Als ze dan eenmaal doorhebben hoeveel ruimte ze hebben voor een antwoord, ontstaan de meeste fantastische filosofiegesprekken!
Op de foto staat de vraag ‘moet je altijd je mening zeggen?’ Deze vraag kun je op verschillende manieren interpreteren, tenminste zo interpreteer ik deze vraag.
1. Moet je altijd een mening hebben? – Dan is mijn antwoord “Nee.” Je kunt wel altijd een mening hebben, maar deze moet je niet ook altijd zeggen.
2. In een bepaalde situatie moet je je mening wel zeggen, ook al is dat soms lastig.
Vb. een collega ruikt iedere dag erg naar zweet. Iedere keer als hij naast je komt zitten, ruik je hem al. De geur is zo extreem, dat je er onpasselijk van wordt. Zo ’s morgens bij de koffie zit je daar eigenlijk niet op te wachten.
Ga ik mijn mening nu uit de weg of geef ik deze wel door aan mijn collega?
Ik heb er last van, dus ík ben dan ook degene die dit tegen mijn collega zegt.
Uiteraard in een persoonlijk gesprek, maar dan voel ik me ook verplicht om dit tegen mijn collega te zeggen.
Stel dat iedereen ‘m gaat mijden en niemand meer bij hem in de buurt wil zitten? Dan is dat t.o.v. mijn collega toch ook niet eerlijk?
3. Moet ik altijd mijn mening zeggen, kan ik mijn mening ook op andere manieren uiten?
Je kunt je mening verpakken in een lied, gedicht, schilderij, tekening en zelfs via bepaalde kleding kun jij je mening uiten.
Dus ‘moet je altijd je mening zeggen?’ is maar net op welke filosofische manier jij naar deze vraag kijkt🤗
Praatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om met kinderen te filosoferen.
Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen. Echt een aanrader om in je groep of thuis te hebben👍🏻
Reactie plaatsen
Reacties